Μνήμη Αθανασίου Γιέφτιτς

 Στο ετήσιο Μνημόσυνό του.


Στη Γιουγκοσλαυία, σε όλα τα χρόνια, που κυβερνούσε ο Τίτο (1940-1980) επικρατούσαν οι  αθεϊστικές κομμουνιστικές αρχές.

Πολύ περισσότερο, τη στιγμή που κατά τον αγωνιώδη αντιστασιακό αγώνα των παρτιζάνων του Τίτο κατά των Ναζιστών, ο Παπικός Καρδινάλιος Αλοϊσιος Στέπινατς μαζί με τους φανατικούς Ουστάσι ήταν με το μέρος των αδίστακτων καταστροφέων και φονέων Χιτλερικών Κατακτητών..

Το 1966 απεβίωσε ο στιγματισμένος Καρδινάλιος Στέπινατς, οι σχέσεις με το Βατικανό βελτιώθηκαν, και έτσι η αντιμετώπιση της Θρησκείας έγινε πιο ήπια.

Το 1980 απεβίωσε και ο Τίτο.

Εγίνοντο δε τότε και γενικώτερα ζυμώσεις στα Κράτη, όπου ο Μαρξισμός ισοπέδωνε τα πάντα με τον μαχητικό αθεϊσμό του.

Πνευματικοί προβληματισμοί και αναζητήσεις ανεφαίνοντο ιδίως μεταξύ των νέων, ενώ παράλληλα -τί οξύμωρο!- ο δυτικός τρόπος ζωής με τις έξαλλες μουσικές και την ξέφρενη νυχτερινή ψυχαγωγία διείσδυε στη ζωή των Κρατών αυτών, ιδιαίτερα μάλιστα της Γιουγλοσλαυίας, όπου ο Κομμουνισμός δεν είχε την άτεγκτη απολυτότητα του Σιδηρού Παραπετάσματος της Σοβιετίας..

Δεκέμβριο του 1985, λοιπόν, μέσα σ'αυτό το αντιφατικό κλίμα, όπου και ολονύκτια ταραχώδης διασκέδαση και ψυχικές αναζητήσεις αναδεύονταν στις ψυχές των νέων, μια ομάδα από dj διοργανωτές των διασκεδάσεων και ξενυχτιών στις disco του Βελιγραδίου πήγαν στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή της πόλης και ζήτησαν έναν από τους καθηγητές, να πάει το Σαββατόβραδο, για να μιλήσει στους νέους. Οι θαμώνες -είπαν- της ντίσκο θα σταματούσαν για λίγο το χορό, για να μάθουν: τί είναι η Ορθοδοξία.

Ανταποκρίθηκαν πολύ πρόθυμα στο παράδοξο αίτημα οι καθηγητές (ιερομόναχοι τότε) Αθανάσιος Γιέφτιτς (47 ετων) και Ειρηναίος Μπούλοβιτς (38 ετων), και πήγαν μαζί σε αυτή τη ντίσκο.

Έγινε μιά πρώτη κατατοπιστική ομιλία, και επακολούθησαν ερωτήσεις των θαμώνων της ντίσκο.

Πόσο διήρκεσε αυτό; Υπολογίζουν κάπου μεταξύ 19 και 22 ωρών!


Μια αφίσα με την εικόνα του Αγίου Σάββα ήταν κρεμασμένη στον τοίχο της ντίσκο ειδικά για την περίσταση..

Θαυμάζει κανείς και τις πνευματικές αναζητήσεις των νέων εκείνων (που αναμφίβολα ξεπηδούσαν από τα παραδοσιακά αρχέτυπα γενεών και αιώνων στα έγκατα των ψυχών τους), αλλά θαυμάζουμε και τον πύρινο ζήλο και την ένθεη φλόγα των δύο πατέρων, όπου τόλμησαν να μπούνε σε χώρο τελείως κοσμικό και αντίξοο και αντί να ψυχθούν από τέτοιο περιβάλλον, να το .. πυρπολήσουν πνευματικώς.

Χάρις, βεβαίως, και θαύμα Χάριτος..

 

ΥΓ  Παρόμοια εκδήλωση με μεγάλη επιτυχία είχε οργανωθεί από την Χριστιανική Σοσιαλιστική Κοινόντητα το 1982 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπ.Αθηνών, με θέμα «Ορθοδοξία και Αναρχία», με ομιλητή τον Ηγούμενο Μονής Ιβήρων π.Βασίλειο Γοντικάκη, η οποία διήρκεσε πάνω από 2 ώρες και δημιούργησε μεγάλη ικανοποίηση, ακόμη και ενθουσιασμό στην ανήσυχη νεότητα..