οι Άξιοι και οι Άριστοι..

Αίτημα των καιρών και Στόχος είναι να προωθούνται οι Άξιοι και οι Άριστοι μέσα στην Κοινωνία, ούτως ώστε να ωφελείται το σύνολο στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Γι'αυτόν το λόγο καταργήθηκαν τα κληρονομικά αξιώματα και η προνομιακή προώθηση μιας "ανωτέρας" τάξεως, 

και μπορεί, λοιπόν, ο καθένας φιλότιμος και ικανός νέος ή νέα να διακρίνεται και να προωθείται σε ανώτερα σκαλιά της κοινωνικής ιεραρχίας.

Και σε χωριό απομακρυσμένο αν γεννήθηκε και μεγάλωσε, μπορεί να αναδειχθεί.

Και, φυσικά, δεν είναι τόσο η προσωπική ικανοποίηση για δόξα και τιμές και χρήμα, αλλά η απόδοση ικανοτήτων του προς ωφέλειαν των απλουστέρων συμπατριωτών του.

Όλα αυτά θεωρητικά.

Διότι υπάρχουν όψεις της πραγματικότητος, που μας προσγειώνουν (και μας γειώνουν) απότομα και ανώμαλα!.. 

Πώς και γιατί; 

1)  Η κληρονομικότητα διόλου δεν έχει χαθεί. Η άρχουσα τάξη προωθεί τα τέκνα της και εξασφαλίζει διακεκριμένα προνόμια γι'αυτά. Δεν είναι οι Βασιλείς και οι Βαρώνοι, πλην όμως είναι.. Με άλλα ονόματα και άλλους τίτλους. Και με τα ίδια (ίσως και περισσότερα) προνόμια.

2)  Αυτά τα νέα παιδιά, που συρρέουν από την Επαρχία στις Μεγαλουπόλεις, για να  επιδοθούν σε ανώτερες σπουδές, σε άφθονες φοιτητικές θέσεις, δεν έχουν καθόλου ιδιαίτερα χαρίσματα και ικανότητες. Αναλογισθείτε ότι με βαθμό 8/20 γίνονται δεκτοί!   Συνάμα και το κίνητρό τους δεν είναι η κοινωνική προσφορά, αλλά μόνον η προσωπική ανάδειξη και το ιδιοτελές συμφέρον.   Μετέρχονται δε απίστευτους τρόπους, για να διακριθούν, τρόπους που δεν έχουν καμιά σχέση με την αξία..    Και, εννοείται, ότι κοινωνικά στρώματα πρώτης παραγωγής και εργασίας μένουν κενά!..  Καλλιέργειες, Κτηνοτροφία, Μελισσοκομία, Αλιεία, κρίνονται ακατάλληλες για τη σημερινή ξυπασμένη νεολαία (και τους γονείς της). Επίσης δε και επαγγέλματα πρακτικά και εξαιρετικά χρήσιμα και αποδοτικά, όπως ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, μηχανουργών, συντηρητών οχημάτων κοκ μένουν κενά, με αποτέλεσμα να εισρέουν δυναμικοί μετανάστες από άλλες χώρες (Αλβανία, Ρουμανία κλπ) και να .. πλουτίζουν, μεταφέροντας τα κέρδη τους εκτός Ελλάδος..

3)  Άξιοι-Ικανοί-Άριστοι δεν ονομάζονται μονομερώς οι "επιτήδειοι" και οι "αποφασιστικοί-δυναμικοί-διεκδικητικοί"..   Είναι κάτι, που παραβλέπουμε από την παλιά κατάσταση: Τότε υπήρχε Παιδεία και Αρχές στις διακεκριμένες οικογένειες της "ανωτέρας κοινωνίας".  Όπως επίσης υπήρχαν Αρχές αξιοθαύμαστες και σε γνήσιες και αγνές επαρχιώτικες οικογένειες, των οποίων τα τέκνα επαξίως και ευχαρίστως κατελάμβαναν ευπροσδέκτως θέση στην Κοινωνία, για να υπηρετήσουν την ευημερία (υλική και πνευματική) της Πατρίδος.

Σήμερα (συγχωρείστε μου την έκφραση) κάποια βλαχαδερά, που ασκήθηκαν να παπαγαλίζουν ξερές γνώσεις, στον υπέρτατο βαθμό απαίδευτα και αήθη, βρίσκουν τον τρόπο και προωθούνται.   Και προβάλλουν ως "επιτυχημένοι" και ως  "πρότυπα", καθορίζοντας ούτως ή άλλως σε μεγάλο βαθμό την φυσιογνωμία και το πνεύμα της κοινωνίας και επηρεάζοντας το ήθος των απλοϊκοτέρων. 

Ας μην πούμε ονόματα. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Ανοίξτε κάποια εφημερίδα.. 

Το σπουδαιότερο όμως: σώστε τον εαυτό σας και το αύριο αυτού του τόπου.

Ας είμαστε μονάδες. Μπορούμε να αναχαιτίσουμε το ρεύμα της παρακμής!..